– Jeg tror, det er vigtigt at sige, at jeg har fuldkommen glemt, hvad jeg egentlig er. Jeg føler bare, at det er nogle nye mennesker, som jeg har fået ind i mit liv. Jeg har ikke tænkt på det som et frivilligt arbejde, undtagen måske ved det allerførste møde og lige i starten. De kommer fra et land, der er hærget af krig – det gør dem selvfølgelig anderledes end andre – men de menneskelige relationer, de er jo de samme. Jeg har ikke haft følelsen af, at jeg er på arbejde, og I er dem, som jeg skal hjælpe. Det er virkelig ligeværdigt, understreger netværksperson Benthe Ladefoged over for det unge syriske ægtepar Zahr Miro og Saif Aldeen.

Det er derfor menneskelige aspekt som har gjort, at Benthe Ladefoged Nielsen valgte at blive frivillig netværksperson. Hun beskriver vigtigheden og betydningen af netværksrelationen meget præcist – og hvorfor hun selv valgte at engagere sig som dansk kontaktperson i sit lokalområde, Nibe.

– Hvad hvis der ikke nogen, som gør noget for den integration, som alle taler om, og hvis der ikke er nogle danskere, som åbner deres hjem for flygtninge – hvordan kan integrationen så forekomme?

Benthe Lagefoged forklarer, at hun har rejst rigtig meget og altid gerne har villet møde andre kulturer. På sine rejser har hun oplevet en åbenhed, en gæstfrihed og en imødekommenhed – noget som hun er blevet inspireret af, selvom hun erkender, at det ikke helt falder os danskere så naturligt at invitere dem vi ikke kender ind, selvom vi måske gerne vil.  Det blev derfor aktuelt at blive frivillig netværksperson, da hun blev pensioneret og gerne ville bruge sin tid på en god måde, som hun beskriver det.

De har været i en netværksrelation siden februar i år, dvs. i næsten otte måneder, som Zahr fortæller – siden hun kom til Danmark fra Syrien. Benthe er kun glad for matchet, selvom det egentlig kun var Saif som ansøgte om at få en dansk netværksperson, fordi Zahr endnu ikke var ankommet til Danmark.  Han fortæller, at han efter et år endnu ikke havde fået en god lokal kontakt i Nibe og eksempelvis lært sine naboer at kende.

– Jeg synes, det var mærkeligt til at starte med, at det var svært at få social kontakt, men nu kan jeg forstå, at det normalt, at man ikke nødvendigvis har et socialt liv med naboer, forklarer han.

Saif mener dog selv, at nytilkomne flygtninge har et medansvar i forhold til at skabe sig dansk kontakt

– Vi har selv en del ansvar for at sige ”kom og mød os og snak med” os og vi kan lave nogle aktiviteter sammen. Så vil vi gerne have hjælp til at lære dansk sprog og kultur, få kendskab til det danske samfund og få hjælp til at søge job og starte på en uddannelse, få et netværk og starte en ny tilværelse. Imens kan han selv fortælle om sit land Syrien, om sin kultur, baggrund og alt muligt andet den anden vej rundt, siger Saif.

Som Benthe supplerer- Vi kan udfordre hinanden lidt i de faste ideer. Vi kan tale om alt muligt såsom religion og måder at leve på og udfordrer hinanden i, hvordan kan det være, at du tænker sådan som du gør. Det er netop det rige sociale liv, som begge parter får glæde af, understreger de begge.