Ventelisten for flygtninge, der gerne vil mødes med en netværksperson i Aalborg kommune er lang, fordi der sidder mange mennesker, som ønsker sig dansk kontakt. En af dem er Guled er på 23 år fra Somalia. Han har været i Danmark i 1 år og 7 måneder, hvor han i de sidste 7 måneder har boet i Aalborg kommune.

Da han første gang blev præsenteret for projekt ”Netværksperson” fra sin sagsbehandler på kommunen, var han ikke i tvivl om, om han skulle sige, fordi det fangede straks hans interesse, som han siger.

– Jeg har ingen erfaring med det danske samfund eller sprog eller med den danske kultur. Derfor vil jeg gerne have en netværksperson. For at jeg kan være her i Danmark, skal jeg kunne tale dansk, men det gør jeg ikke endnu. Derfor vil jeg gerne have en dansk ven, så jeg kan lære sproget. Det hele er svært – at finde vej, at finde ud af at købe ind og hvor jeg skal gå hen. Hvilken bus jeg skal tage. Det hele er svært, jeg har brug for hjælp til det praktiske i min dagligdag. Og jeg føler mig alene og har brug for en dansk ven, som Guled siger.

Han håber, at en netværksperson vil kunne ændre på den følelse af ensomhed, der ind i mellem kan ramme ham – og han er klar til at møde enhver, som kunne tænke sig at være netværksperson for ham.

– Jeg kender ingen andre, der har en netværksperson, så jeg ved ikke helt hvad jeg skal forvente.  Men jeg vil gerne lære hvordan det er at være venner med en dansker, siger han.

Guled forestiller sig, at en netværksperson kan hjælpe ham med blandt andet at lære sproget, finde sig et job eller en praktikplads og lære det danske system at kende – og ikke mindst at blive bedre til dansk.